Yhdistys

Jazz-elämän elvytystä vuodesta 1978

Joukko nuoria ja intohimoisia jazzin ystäviä kokoontui syyskuussa 1978 pohtimaan keinoja kotkalaisen jazzin elvyttämiseksi. Historiallinen kokous pidettiin 28.9. 1978 Kotkan kaupunginkirjaston musiikkiosaston tiloissa ja yhdistys sai nimekseen Kotka Jazz ry. Ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Pekka Liski ja sihteeriksi Jukka Martikainen, josta tulikin toiminnan varsinainen moottori useaksi vuodeksi. 

Jäsenmaksuksi määrättiin koululaisilta ja opiskelijoilta viisi markkaa ja muilta kymppi. Yhdistys päätti myös heti liittyä Suomen Jazzliiton jäsenyhdistykseksi, koska Jazzliiton järjestämien kiertueiden myötä saatiin kotimaisen jazzin terävin kärki esiintymään myös Kotkaan. 

Toiminnan alkuvaiheessa Kotka Jazzin johtokunta piti kyllä ahkerasti kokouksia, mutta pöytäkirjaa silloin tällöin. Nuorukaisten mielestä aktiivinen ja näkyvä toiminta oli tärkeää, eivät asiakirjat. Toiminta sujui tyylikkäästi ilman turhaa byrokratiaakin. Arkistosta löytyy kuitenkin ”THE KUULUISA VIHKO”, johon tehtiin muistiinpanot ja liimattiin lehtileikkeet toiminnan alkuvuosilta. 

Toiminta lähtikin ripeästi käyntiin. Kokoonnuttiin joka maanantai Kotkan kirjaston musiikkiosastolle kuuntelemaan levyjä ja jazzia käsitteleviä alustuksia. Musiikkiosaston silloinen hoitaja Mauno Miinalainen oli varsin suopea jazzmusiikin harrastajia kohtaan. Omien sanojensa mukaan jazz on musiikin tyylisuunta mistä hän ei ymmärrä mitään, mutta arvostaa suuresti. Mauno pyysi useasti Kotka Jazzin apua, kun kirjaston äänilevykokoelmaan haluttiin uusia jazzlevyjä. Kokoelmasta kehkeytyikin varsin laaja ja monipuolinen. 

Yhdistys järjesti myös retkiä jazzkonsertteihin. Ensimmäinen suuntautui That Jones-Mel Lewis Big Bandin konserttiin Helsinkiin. Matkaan lähti bussilastillinen asian harrastajia. Sittemmin retkiä järjestettiin lisää kuten myös ikimuistettavia matkoja Pori Jazz -festivaaleille.

Ensimmäinen konsertti järjestettiin 13.12. 1979 Kirjastotalon auditoriossa. Esiintyjä oli Wasama Trio. Kotka Jazz onkin siitä lähtien ollut keskeinen jazzkonserttien järjestäjä Kotkassa. 

Kotka Jazzin toiminnan periaate on alusta pitäen pysynyt jokseenkin samana. Jos on rahaa, se pitää välittömästi pistää tehokkaasti kiertoon. Kotkansilmä-lehden jutussa 26.10.1978 puheenjohtaja Pekka Liski toteaa seuraavaa: ”Usein kun puhutaan jazzin harrastamisesta, käsitetään se vain soittamiseksi. Näin asia ei kuitenkaan ole, vaan jokainen on tavallaan harrastaja. Eiväthän soittajat halua soittaa vain toisilleen, vaan tarvitsevat myös yleisöä. Näillä lähtökohdilla haluamme kehittää jazzin ja sitä lähellä olevien musiikkilajien harrastamismahdollisuuksia kotikaupungissamme.” 

Tällä Pekka Liskin viitoittamalla ja hyväksi havaitulla tiellä Kotka Jazz jatkaa toimintaa edelleen lähes 50 tilaisuuden vuosivauhdilla. 

Tekstin lähteet:
Jali Westergård: Merikaupungin svengit – Kotkalaisen jazzin vaiheita
Risto Pellava: 25 vuotta Kotka Jazzia